AL SHAMSI, K. B. et al. A sustainable organic production model for “food sovereignty” in the United Arab Emirates and Sicily-Italy. Sustainability, v. 10(3), 620, 2018.
BALSADI, O. V.; DELGROSSI, M. D. Labor and Employment in Brazilian Northeastern Agriculture: a look at the 2004-2014 period. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 56, n. 1, p. 19-34, 2018.
BELLETTI, G.; MARESCOTTI, A. Inovações econômicas em cadeias curtas de abastecimento alimentar. In: SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2017. p. 129-145.
BELLETTI, G.; MARESCOTTI, A. Potenzialità e limiti delle iniziative di filiera corta. Progress in Nutrition, v. 15, n. 3, p. 146-162, 2013.
BROWN, P.; DAIGNEAULT, A.; DAWSON, J. Values, farming objectives, past management decisions, and future intentions in New Zealand. Journal of Environmental Management. v. 231, February 2019, p. 110-120.
BRUNORI, G.; ROSSI, A.; MALANDRIN, V. Co-producing transition: innovation processes in farms adhering to Solidarity Purchase Groups (SGPs) in Tuscany, Italy. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, v. 18(1), p. 28–53, 2011.
CARROLL, B. E.; FAHY, F. Locating the locale of local food: the importance of context, space and social relations. Renewable Agriculture and Food Systems, v. 30(6), p. 563–576, 2015.
CASSOL, A. P. Construindo a confiança nas cadeias curtas: interações sociais, valores e qualidade na Feira do Pequeno Produtor de Passo Fundo/RS. In: SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2017. 520 p.
CASSOL, A. P. Redes agroalimentares alternativas: mercados interações e a construção da confiança. 2013. 186 f. Dissertação (Mestrado em Sociologia) Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2013.
CASSOL, A. P.; SCHNEIDER, S. Produção e consumo de alimentos: Novas redes e atores. Lua Nova, São Paulo, 95: 143-177, 2015.
CHIFFOLEAU, Y. From politics to co‐operation: the dynamics of embeddedness in alternative food supply chains. Sociologia Ruralis, v. 49, n. 3, p. 218-235, 2009.
CONTERATTO, C. Agroindústria familiar: um estudo no município de Constantina-RS. 2017. 92 f. Monografia (Ciências Econômicas) – Universidade Federal de Santa Maria, Palmeira das Missões, 2017.
COTEUR, I. et al. Structuring the myriad of sustainability assessments in agri-food systems: A case in Flanders. Journal of Cleaner Production, 209, 472–480, 2019.
DUARTE, S. C. L.; THOMÉ, K. M. Short food supply chain: estado da arte na academia brasileira. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 23, n. 2, p. 315-340, 2015.
ESTATUTO DA ASSOCIAÇÃO DA FEIRA DOS PRODUTORES RURAIS DE PASSO FUNDO. Estatuto. Passo Fundo, 1996.
FERRARI, D. Cadeias agroalimentares curtas: a construção social de mercados de qualidade pelos agricultores familiares em Santa Catarina. 2011. 347f. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Rural). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, Porto Alegre, 2011.
GOODMAN, D. The quality “turn” and alternative food practices: reflections and agenda. Journal of Rural Studies, v. 19, p. 1-7, 2003.
HAIR JR., J. F. Fundamentos de métodos de pesquisa em administração. Porto Alegre: Bookman, 2005.
HINRICHS, C. C. Embeddedness and local food systems: notes on two types of direct agricultural market. Journal of Rural Studies, v. 16, n. 3, p. 295-303, 2000.
HUBEAU, M. et al. A new agri-food systems sustainability approach to identify shared transformation pathways towards sustainability. Ecological Economics, 131, 2017, p. 52–63.
JUNIOR, V. J. W.; TRENTIN, I. C. L. Agregação de valor e desenvolvimento sustentável nos municípios rurais. Revista Gestão e Desenvolvimento, Novo Hamburgo, v. 3, n. 2, aug. 2006.MAIA, A. G.; BUAINAIN, A. M. O novo mapa da população rural brasileira. Confins, n. 25, 2015.
MALHOTRA, N. Pesquisa de marketing. 3ª.ed. Porto Alegre: Bookman, 2001.
MARESCOTTI, A.; BELLETTI, G.; ‘L’innovazione economica della filiera corta’. In: GIARÈ, F.; GIUCA, S. (Eds.). Agricoltori e filiera corta: Profili giuridici e dinamiche socio-economiche, p. 45–62, INEA, Roma, 2012.
MARSDEN, T.; BANKS, J.; BRISTOW, G. Food Supply Chain Approaches: exploring their role in rural development. Sociologia Ruralis. v. 40, n. 4, p. 424-438. 2000.
PERONDI, M. A.; RIBEIRO, E. M. As estratégias de reprodução de sitiantes no oeste de Minas Gerais e de colonos no sudoeste do Paraná. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 2, n. 2, jul./dez., 2000.
RENTING, H.; MARSDEN, T.; BANKS, J. Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning, v. 35, p. 393-410, 2003.
ROCHA, H. C. et al. Perfil socioeconômico dos feirantes e consumidores da Feira do Produtor de Passo Fundo, RS. Ciência Rural [online], v. 40, n. 12, p. 2593-2597, 2010.
ROCHA, H. C.; COSTA, C.; CASTOLDI, F. L. Comercialização de produtos da agricultura familiar: um estudo de caso em Passo Fundo – RS. Revista de Administração IMED, v. 2(3), p. 151-157, 2012.
ROSSI, A. L’innovazione sociale della filiera corta. In: GIARÈ, F.; GIUCA, S. (Eds.). Agricoltori e filiera corta: Profili giuridici e dinamiche socio-economiche, p. 87-102, INEA, Roma, 2012.
ROSSI, A.; BRUNORI, G. As cadeias curtas de abastecimento na inovação nos dos Grupos de Aquisições solidárias (GAS): a construção social das práticas alimentares sustentáveis. In: SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2017. p. 83-103.
ROSSI, A.; BRUNORI, G. Drivers of transformation in the agro-food system. GAS as co-production of Alternative Food Network. Paper for the 9th European EFSA Symposium, Vienna, 4–7 July, 2010.
RUCABADO-PALOMAR T.; CUÉLLAR-PADILLA, M. Short food supply chains for local food: a difficult path. Renewable Agriculture and Food Systems, p. 1–10, 2018.
SAGE, C. Social embeddedness and relations of regard: alternative ‘good food’ networks in south-west Ireland. Journal of Rural Studies, v. 19, n. 1, p. 47-60, 2003.
SCARABELOT, M.; SCHNEIDER, S. As cadeias agroalimentares curtas de desenvolvimento local: um estudo de caso no município de Nova Veneza/SC. Faz Ciência. v. 14, n. 19. p. 101-130, Jan/Jun, 2012.
SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2017. 520 p.
SONNINO, R.; MARSDEN, T. K. Beyond the divide: Rethinking relationships between alternative and conventional food networks in Europe. Journal of Economic Geography, v. 6(2): 181–199, 2006.
SPANEVELLO, R. M. et al. A problemática do envelhecimento no meio rural sob a ótica dos agricultores familiares sem sucessores. Desenvolvimento em Questão, 15(40), 2017.STRATE, M. F.; CONTERATO, M. A. Agroindustrialização e arranjos produtivos locais como estratégia de diversificar e fortalecer a agricultura familiar no RS. Guaju, Matinhos, v. 4, n. 2, p. 48-62, 2018.
TRIVETTE, S. Invoices on scraps of paper: trust and reciprocity in local food systems. Agriculture and Human Values, Dordrecht, v. 34, n. 3, p. 529–542, 2017.
WILKINSON, J. Mercados, redes e valores: o novo mundo da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS: Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, 2008.
WRIGHT, W.; BROWN, P. Succession and investment in New Zealand farming. New Zealand Economic Papers, Volume 53, edição 2, 2019. Disponível em:
. Acesso em: 09 nov. 2018.