A qualidade de vida no trabalho na área da Segurança Pública: uma perspectiva diacrônica das percepções olfativas e suas implicações na saúde dos servidores Other Languages

ID:
28878
Abstract:
The concept of quality of work life under a multifaceted dynamics involves cultural, social, economic, political and temporal aspects, in addition to the notions of physical and emotional health. It creates a sensation that can be interpreted from a diachronic, personal and social perspective, as the provider of well-being condition. Therefore, the purpose of this article is to identify how the quality of work life is affected as a result from smell perceptions and what the implications are for the health of employees of Department of Criminalistics, which integrates the General Institute of Forensics of Rio Grande do Sul. The methodology chosen to carry out this research was ethnography, with participative observation and interviews. The data analysis focused on the articulation of theoretical bases with emic categories and ethical interpretation, revealing that the ‘smell of death’ is regarded by the employees as something hard tolerate. The cigarette is a way of alleviating the putrid odors. The ingestion of certain foods is equally affected by the smell and view of the crime scene. In this context, the use of masks and ergonomically adequate clothing is a sine qua non condition.
ABNT Citation:
CAVEDON, N. R.A qualidade de vida no trabalho na área da Segurança Pública: uma perspectiva diacrônica das percepções olfativas e suas implicações na saúde dos servidores. Organizações & Sociedade, v. 21, n. 68, p. 875-892, 2014.
APA Citation:
Cavedon, N. R.(2014). A qualidade de vida no trabalho na área da Segurança Pública: uma perspectiva diacrônica das percepções olfativas e suas implicações na saúde dos servidores. Organizações & Sociedade, 21(68), 875-892.
Permalink:
https://www.spell.org.br/documentos/ver/28878/a-qualidade-de-vida-no-trabalho-na-area-da-seguranca-publica--uma-perspectiva-diacronica-das-percepcoes-olfativas-e-suas-implicacoes-na-saude-dos-servidores/i/en
Document type:
Artigo
Language:
Português
References:
ANGROSINO, Michael. Etnografia e observação participante. Porto Alegre: Artmed, 2009.

ARIÉS, Phillipe. Morir en Occidente. Córdoba: Adriana Hidalgo, 2000.

BRANT, Luiz Carlos; GOMEZ, Carlos Minayo. O sofrimento e seus destinos na gestão do trabalho. Ciência e Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 10, n. 4, p. 939-952, out.dez., 2005.

CHANLAT, Jean-François. Gestão empresarial: uma perspectiva antropológica. São Paulo: Cengage Learning, 2010.

CLASSEN, Constance; HOWES, David; SYNNOTT, Anthony. Aroma: a história cultural dos odores. Rio de Janeiro: Jorge Zahar, 1996.

CORBIN, Alain. Saberes e odores: o olfato e o imaginário social nos séculos dezoito e dezenove. São Paulo: Companhia das Letras, 1987.

FILGUEIRAS, Júlio César; HIPPERT, Maria Isabel. Estresse: possibilidades e limites. In: JACQUES, Maria da Graça; CODO, Wanderley. Saúde mental & trabalho: leituras. Petrópolis: Vozes, 2003, p. 112-141.

GHASARIAN, Christian. De la etnografia a la antropologia reflexiva. Buenos Aires: Del Sol: 2008

HELOANI, José Roberto; CAPITÃO, Cláudio Garcia. Saúde mental e psicologia do trabalho. São Paulo em Perspectiva, São Paulo, v. 17, n. 2, p. 102-108, abr./jun., 2003

HURRELL JR., Joseph J.; SAUTER, Steven L. Stress ocupacional: causas, conseqüências, prevenção e intervenção. In: ROSSI, Ana Maria; PERREWÉ, Pamela L.; MEURS, James A. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 213-230.

JOHNSON, Sheena et al. A vivência do stress relacionado ao trabalho em diferentes ocupações. In: ROSSI, Ana Maria; QUICK, James Campbell; PERREWÉ, Pamela L. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2009, p. 65-77.

LACAZ, Francisco Antônio de Castro. Qualidade de vida no trabalho e saúde/doença. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 5, n. 1, p. 151-161, 2000.

LIMONGI-FRANÇA, Ana Cristina. Promoção de saúde e qualidade de vida no trabalho: o desafio da gestão integrada. In: ROSSI, Ana Maria; QUICK, James Campbell; PERREWÉ, Pamela L. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2009, p. 256-277.

MALNIC, Bettina. O cheiro das coisas: o sentido do olfato: paladar, emoções e comportamentos. Rio de Janeiro: Vieira & Lent, 2008.

MAUSS, Marcel. Sociologia e Antropologia. São Paulo: Cosac & Naify, 2003.

MENDES, Jussara Maria Rosa. O acidente e a morte no trabalho: o verso e o anverso de uma história e a construção social de sua invisibilidade. In: JACQUES, Maria da Graça; CODO, Wanderley. Saúde mental & trabalho: leituras. Petrópolis: Vozes, 2003, p. 325-341

MONTEIRO et al.. Bombeiros: um olhar sobre a qualidade de vida no trabalho. Psicologia Ciência e Profissão, Brasília, v. 27, n. 3, p. 554-565, set., 2007.

____________. O desafio social da gestão: a contribuição das ciências sociais. In: BENDASSOLLI, Pedro F.; SOBOLL, Lis Andrea P. Clínicas do trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 110-131.

RODRIGUES, Avelino Luiz; CAMPOS, Elisa Maria Parahyba; VALENTE, Guilherme Borges. Qualidade de vida e Burnout em médicos. In: ROSSI, Ana Maria; PERREWÉ, Pamela L.; MEURS, James A. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 127-154.

SANT’ANNA, Anderson de Souza; KILIMNIK, Zélia Miranda; MORAES, Lúcio Flávio Renault de. Antecedentes, origens e evolução do movimento em torno da qualidade de vida no trabalho. In: SANT’ANNA, Anderson de Souza; KILIMNIK, Zélia Miranda. Qualidade de vida no trabalho: abordagens e fundamentos. Rio de Janeiro: Elsevier; Belo Horizonte: Fundação Dom Cabral, 2011, p. 3-30.

SATO, Leny. Saúde e controle no trabalho: feições de um antigo problema. In: JACQUES, Maria da Graça; CODO, Wanderley. Saúde mental & trabalho: leituras. Petrópolis: Vozes, 2003, p. 31-49.

SIEGRIST, Johannes. Recompensa social e saúde – como reduzir o estresse no trabalho e além dele. In: ROSSI, Ana Maria; PERREWÉ, Pamela L.; MEURS, James A. Stress e Qualidade de Vida no Trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 55-71.

SOUZA, Edinilsa Ramos de; MINAYO, Maria Cecília de Souza. Policial, risco como profissão: morbimortalidade vinculada ao trabalho. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 10, n. 4, p. 917-928, out./dez., 2005

VASCONCELOS, Tatiana Severino de. Programas de Gerenciamento do Estresse e Qualidade de Vida no Trabalho na Área de Segurança Pública. In: ROSSI, Ana Maria; PERREWÉ, Pamela L.; MEURS, James A. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 110-126.

WINKIN, Yves. A nova comunicação. São Paulo: Papirus, 1998.

YUNG, Carl G. (Org.). O homem e seus símbolos. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 1987.

ZULAR, Artur. Gestão de pessoas: uma visão psicossomática. In: ROSSI, Ana Maria; PERREWÉ, Pamela L.; MEURS, James A. Stress e qualidade de vida no trabalho. São Paulo: Atlas, 2011, p. 201-212